Strawberry Homicide

_______________ de toutes les passions la seule respectable est la gourmandise - Guy de Maupassant_______________

30 juni 2009

Rollen

Dat mijn kinderen nu allemaal lang en gelukkig zijn, komt natuurlijk door de uitstekende (op)voeding. En vooral door de taarten.


Wij eten veel taart. Dat komt niet doordat ik een onvermoeibare keukenprinses ben, die gek is op mengen en kneden. Verre van dat. Ik ben een lui mens dat van lekker eten houdt, en bijzonder ingenomen met al die voorgesneden en voorgewassen spullen die in de supermarkt te koop zijn.
Ja, ik weet dat ze duur zijn en dat de vitaminen er aan alle kanten uit druipen, maar ik vind geen bevrediging in het stuk voor stuk doppen van boontjes of het wassen (en dan nooit meer droog krijgen) van sla.

Koken is een van mijn hobby’s. Ik gooi er mijn creativiteit in en dat doe ik met gerechten waar voor de sier en de vitaminen nog wat groenten bij moeten.
Hulde dus aan (vooral) Albert Heijn, die wekelijks nieuwe panklare varianten aan het assortiment toevoegt. Ze voelen feilloos aan wat ik belief en zorgen dat dat in verpakkingen van verschillend formaat voorhanden is in koeling of vriezer. Daardoor zijn ze ook nog steeds marktleider natuurlijk, want ik ben vast niet de enige die dat wil.

Wat ik hier echter nog steeds mis is de kant en klare deegrol. In de landen om ons heen (België en zuidelijker) zijn ze volkomen ingeburgerd en bij iedere supermarkt, hoe klein ook, volop te koop. In verschillende variaties: bladerdeeg, pate brisee (wat hier korstdeeg heet) en pate sablee (zanddeeg). In Nederland zoek je er vergeefs naar. Ja, je hebt die bladerdeegplakjes in de diepvries, maar dat is niet wat ik bedoel. Ik wil deeglappen ter grootte van een bakvorm, die je in één beweging uitrolt en in de vorm legt. Vulling erop, bakken en klaar. De bakvorm wordt niet eens meer vies, dankzij het meegerolde bakpapier. Een geniale vondst, echt.


Gelukkig heb ik een zus in Luxemburg, die regelmatig langskomt en dan een hele voorraad rollen meeneemt. Die zijn de basis voor mijn taarten en quiches.
Maar, en dat is de aanleiding tot dit verhaal, ik zag laatst bij de Jumbo in de koeling ook eindelijk een rol bladerdeeg. Van Danerolles. Laat je niet afschrikken door het opschrift 'hartige taart', dat is onzin. Je kan er alle kanten mee op.
Recepten op aanvraag.