Strawberry Homicide

_______________ de toutes les passions la seule respectable est la gourmandise - Guy de Maupassant_______________

02 november 2007

China

Vorige week was ik in het Haagse Chinatown. Dat ligt midden in het centrum, achter de Bijenkorf en bestaat grotendeels uit één straat, de Wagenstraat.
Als je even doorloopt, ben je er in vijf minuten doorheen. Maar dat geeft niet. Ten eerste is er veel te veel te zien om snel door te lopen en ten tweede is het misschien niet groot, maar wel heel actief in het organiseren van allerlei Chinees getinte evenementen. Chinatown is leuk.
Uiteraard tiert de Chinese middenstand er welig, gelardeerd met winkels van andere vage afkomst, zoals bijvoorbeeld de Afro-Indian Market, één van mijn favorieten. Daar verkopen ze een bonte mengeling van snoep, kruiden, sieraden, wierook, crèmes om donkere huid wit te maken, pruiken en paardenstaarten (1,95 per stuk, 3 voor 5 euro). En, een onuitputtelijke bron van vermaak: spuitbussen met luchtverfrisser. Daar lijken ze in elk geval op, van die kloeke bussen met witte dop die, totdat het milieubesef begon toe te slaan op iedere wc te vinden waren. Alleen zijn dit meer dan wc-verfrissers. Ze hebben allerlei wonderlijke bijwerkingen. Ze brengen geluk bij het gokken bijvoorbeeld. Of ze beschermen je huis tegen inbrekers. Brengen je verloren liefde terug. Verbeteren je gezondheid. Lokken goede geesten en verjagen kwade. Geweldig! Ik snap er niks van, moet er ontzettend om lachen en kan het vervolgens niet laten om er een paar aan te schaffen.


Ernaast is een Chinees warenhuis waar mahjongspellen naast wokbranders, vleesbijlen en zijden schoentjes liggen. Waar je grote, prachtig versierde enveloppen kunt kopen met papieren kleding en schoentjes, papieren mobieltjes, papieren gouden horloges en fantastische bankbiljetten erin. Raadselachtig. Ze blijken bestemd te zijn voor begrafenissen. Iedere Chinese dode krijgt luxe goederen en geld mee, voor in het hiernamaals. En voor de zekerheid zijn er aparte bankbiljetten voor in de hemel en in de hel.