Strawberry Homicide

_______________ de toutes les passions la seule respectable est la gourmandise - Guy de Maupassant_______________

14 december 2006

Jellybeans

Het ultieme snoepje komt uit Amerika. Het bevat geen vet, wel suiker en een fikse hoeveelheid kleur- en smaakstoffen, de standaardsamenstelling van bijna alle Amerikaanse etenswaren.
Een aantal jaren geleden hebben wij op reis door Amerika regelmatig door supermarkten gezworven en echt: je gelooft je ogen niet. Taarten en snoep met een kleurtje hebben we hier ook, maar dat valt volledig in het niet bij de daar verkrijgbare knalgroene taarten met dieppaarse slagroom, cereals in alle kleuren van de regenboog (met toegevoegde vitaminen) en, klap op de vuurpijl, minipakjes appelsap met blauwe kleurstof. Mijn zoon dronk indertijd nauwelijks iets anders dan die pakjes, je kent ze wel, met zo’n rietje aan de zijkant. Na enkele dagen begon hij echter helderblauw te eh.. wateren. Het heeft ons heel wat speurwerk gekost voordat we op het idee kwamen om de inhoud van de pakjes sap te controleren. Ik bedoel: waarom stop je er kleurstof in, als je dat sap toch niet te zien krijgt, hm? En wie heeft er wel eens van blauwe appels gehoord? Maar... (dat stond er echt met grote letters op) er zat geen vet in. Tja, zo ken ik er nog wel een paar. In cola zit ook geen vet, en in hamburgers geen cafeïne.

Maar goed, snoep is fun, dat eet je niet voor je gezondheid. En jellybeans zijn de ultieme fun. Er zijn heel veel smaken, hoeveel precies weet ik eigenlijk niet. Natuurlijk elke fruitsoort die je kunt bedenken, maar ook gekkere smaken als roasted garlic, buttered toast of Jalapeño pepper. Er zijn ‘recepten’: tiramisu proef je met twee cappuccino-, één cream soda- en één chocoladepudding-bean en voor een bananasplit moet je zes verschillende bonen tegelijk in je mond stoppen.
J.K. Rowling heeft met jellybeans in het achterhoofd de ‘smekkies in alle smaken’ bedacht, die met terugwerkende kracht aan het assortiment zijn toegevoegd. Onder de naam Bertie Bott's Every Flavor Beans zijn er bonen met onder andere oorsmeer-, aardworm- of kotssmaak.
Helaas zijn jellybeans in Europa niet makkelijk te krijgen. Harrods in Londen heeft het hele assortiment (ja, dûh), maar verder kan je hooguit zo hier en daar een doorsnee van de meest voor de hand liggende smaken kopen. De Jelly Belly website biedt geen uitkomst, je kunt bestellen als je in one of the States of in Canada woont. Ja, daar kan je ze ook gewoon in de winkel kopen.
Als iemand een verkooppunt in de buurt of postordersite die hier aflevert weet, hou ik me aanbevolen.

5 Comments:

  • At 14 december, 2006 22:23, Blogger Misha said…

    Die Smekkies in alle smaken die ze hier verkopen (verkochten?) vond ik een beetje nep. Er stond een symbooltje op de 'vieze' smaken zodat je ze meteen herkende. Zoik het ook.

     
  • At 18 december, 2006 10:52, Blogger mieze said…

    er wordt behoorlijk wat snoep via ebay verkocht. meestal aan yankee ex-pats die niet zonder hun twinkies of oreo's kunnen.... maar ook veel hotsauce! (en dat vind ik dan weer fijn.)

     
  • At 18 december, 2006 11:50, Anonymous Anoniem said…

    over snoepen gesproken,welliswaar van iets andere orde,een van mijn lievelingsgerechten is Sahir Paneer,heb laatst die panir ontdekt in natuurvoedingszaak,dit terzijde...(symbooltje vieze smaken zou ook bij mensen moeten worden ingevoerd)

     
  • At 18 december, 2006 18:05, Blogger Sandra said…

    Mieze: dank voor de tip! Ik ga kijken!!
    Misha: in principe zijn alle jellybeans herkenbaar aan kleur en/of 'patroon' (stippels), alleen kan je je wel eens vergissen. Earwax lijkt erg op Peanut Butter bijvoorbeeld. Als je dat écht niet wilt (haha, wie wel?) helpen die symbooltjes. Maar een beetje flauw is het inderdaad.
    Anonymous (wie is u?): het lijkt me sterk dat ze jellybeans in de natuurvoedingszaak hebben.

     
  • At 28 december, 2006 09:11, Anonymous Anoniem said…

    in amsterdam kan je jellybeans gewoon in de jamin kopen.

     

Een reactie posten

<< Home