Strawberry Homicide

_______________ de toutes les passions la seule respectable est la gourmandise - Guy de Maupassant_______________

08 mei 2008

Frankrijk

Ik ben alweer ruim een week terug uit de omgeving van Avignon, hoog tijd om jullie te laten weten wat me opgevallen is in dit door Nederlandse toeristen platgetreden land.

Bijvoorbeeld dat het platteland nog altijd Franser dan Frans is. Met slingerweggetjes langs heuvelige weilanden met trage, witte koeien en velden vol bloeiend koolzaad. Dat je hier regelmatig door dorpjes rijdt waar het lijkt alsof ze met z’n allen Frankrijkje aan het spelen zijn. Alsof er een decorbouwer en een castingdirector met weinig gevoel voor subtiliteit losgegaan zijn. Op een terrasje van drie tafeltjes zitten een paar buikige mannetjes met gestreepte shirts en petjes aan een glas rode wijn. Vrouwen in gebloemde schorten boenen hun stoepje. De charcuterie etaleert hammen en worsten, de boulangerie vruchtentaarten en eclairs met de puurste chocola die je je voor kunt stellen. En bijna iedereen loopt met een paar stokbroden onder z’n arm, gewikkeld in een klein papiertje.

In de loop van de week stopten we ergens voor een snelle hap bij een truckerscafé, waar je voor € 12,50 een driegangenlunch kreeg, en nu komt de grap: inclusief een karaf rode wijn. Tamelijk krankzinnig voor onze begrippen, om vrachtwagenchauffeurs ongevraagd een maximaal quotum alcohol in hun kraag te gieten bij het middagmaal. Het doet je het ergste vrezen voor de veiligheid op de Franse wegen. Aan de andere kant heeft het natuurlijk ook wel wat. Het klopt erg met het beeld wat ik van dit land heb.

Wij zaten in een huis (Mas) midden tussen de wijngaarden. Eindeloze akkers vol druivenstruiken overal om ons heen. En wijnboeren, niet verspreid over het land, maar erf aan erf. Domaines en chateaux wisselden elkaar af, we werden erdoor omringd. Onze naaste buur/wijnboer bleek wars van toeristische flauwekul en dreef zijn nering op een terrein vol stokoude gebouwen en gloednieuwe machines.


Op de binnenplaats stonden hier en daar plastic ‘jerrycans’, verstevigd met metalen tralies, van een meter bij een meter bij een meter. Een kubieke meter, oftewel duizend liter. Gek genoeg zat er geen tapkraan aan de zijkant, maar een forse schroefdop op de bovenkant.


Proeven was geen enkel punt, zelfs niet toen we met z’n achten aankwamen en alle beschikbare wijnen (drie rode, twee witte en een rosé) wilden keuren. Toen we daarna 48 flessen aanschaften voor 3 euro 50 per fles, kregen we er nog vier bij kado (pardon: cadeau) ook. En het proeven kostte niks, terwijl daar toch ook zes flessen voor gesneuveld waren.

Ja, eigenlijk is Frankrijk best een leuk land. Tenminste, ik heb er deze keer erg van genoten.

3 Comments:

  • At 15 mei, 2008 22:15, Anonymous Anoniem said…

    Zou het nou komen omdat het zo'n door toeristen platgetreden streek is dat onze vooroordelen zo natuurgetrouw blijken te zijn of omdat we zo ontzettend ons best doen om ze bevestigd te zien? Zoals je het omschrijft klinkt het ook zo herkenbaar (speelden de mannen uit het dorp 's avonds jeu de boules? Dat vind ik ook zo'n instituut, haha).

     
  • At 17 mei, 2008 18:26, Blogger Sandra said…

    Nee, ik geloof dat ik niet echt m'n best gedaan heb om m'n vooroordelen te bevestigen, dit zijn redelijk 'neutrale' waarnemingen. Ik was zelf verbaasd door de clichématigheid ervan.
    Jeu de boules heb ik ze trouwens nooit zien doen.. Misschien omdat ik niet op de goede tijd of -plek in zo'n dorp was.

    Het zijn trouwens echt vooral Nederlandse toeristen die je ziet in Frankrijk, onwaarschijnlijk veel Nederlandse nummerborden altijd, tig keer zoveel als alle andere buitenlanders bij elkaar.

     
  • At 18 mei, 2008 14:44, Blogger Misha said…

    Leuk verhaal! Toevallig had ik afgelopen week ook twee Frankrijkervaringen. In de eerste plaats doordat ik in het vliegtuig van en naar Stockholm het boek "A Year in Provence" van Peter Mayle gelezen had, waarin deze Britse schrijver zijn ervaringen beschrijft als hij en zijn vrouw een oude boerderij in de Provence kopen en opknappen. Er zijn hele rijen boeken met exact het zelfde onderwerp, maar dit was een van de eerste en een van de leukste. Daar komen ook die typische Fransigheden in voor waarvan je niet weet of ze echt zijn of door het plaatselijke VVV verzonnen. Leuk boekje!

    En dan had ik bij wijze van verjaardagskadootje voor mezelf in Stockholm nog de DVD gekocht van Jour de Fête, de eerste speelfilm van mijn man Jacques Tati. En die speelt zich dus ook af in zo'n dorpje dat Franser dan Frans is. Nou is die film uit 1948, toen er nog geen echt massatoerisme van betekenis was. Maar toch.

    Maar de rendieren-in-tube in Zweden hadden toch ook wel wat.

     

Een reactie posten

<< Home