Strawberry Homicide

_______________ de toutes les passions la seule respectable est la gourmandise - Guy de Maupassant_______________

29 juli 2007

Food

Vandaag naar Santa Monica Beach geweest en liederlijk verbrand. Tja, dat wordt op de blaren zitten.
Maar waar ik het eigenlijk over wilde hebben, is het eten hier in Amerika. Op het strand verkochten ze namelijk watermeloen, mango en komkommer, schoongemaakt en gesneden in zakjes. Desgewenst met zout, chilipoeder en citroensap erover. Erg lekker! De perfecte snack voor op een bloedheet strand.
Gisterenavond hebben we, geloof het of niet, onze eerste hamburger gegeten sinds we in Amerika zijn. Op Sunset Boulevard, bij Carneys, in een oud treinstel.
Op het uithangbord stond dat ze ‘The best hotdogs in town’ hadden en ik geloof dat zomaar. De hamburgers waren ook top, met veel dikgesneden tomaat, ui, augurken en sla op een getoast broodje. En met chili in mijn geval, een pittige bonensaus.

Vanavond in Malibu perfecte vis gegeten, weer in een soort snackbar aan de Pacific Coast Highway met uitzicht op de Stille Oceaan. Zo ongeveer alles wat zwemt was er te koop, vooral krabben en kreeften gingen in hoog tempo over de toonbank. Grote hoeveelheden, met een broodje of wat patat erbij en een plukje coleslaw.

In New York hebben we juist vaak exclusief en duur gegeten. In The View, het ronddraaiende restaurant waar ik het al eerder over had.
Wat trouwens qua eten niks bijzonders was, maar wel een stil vermogen kostte.
En bij Babbo’s, waar ik ook al over geblogd had en wat wel geweldig was. Loveletters heb ik er (onder andere) gegeten, een soort ravioli-achtige deegenvelopjes, gevuld met mintblaadjes en een pittige peperige saus. Het koele van de munt en de hete peper waren een opzienbarende combinatie, spannender dan je zou denken.
Verder struikel je in New York over de sushi’s en dan vooral de California rolls, avocado met krab. En over de pizza’s, zoals inmiddels overal ter wereld, al zijn ze hier minstens drie keer zo dik als ze zouden moeten zijn.
En waar ik helemaal lyrisch van werd: de deli’s! Dean & DeLuca, dat geloof je gewoon niet. Tientallen meters gekoelde heerlijkheden, gekker dan je kunt bedenken. Helaas is het er niet van gekomen, maar ik had er graag een keer een maaltijd samengesteld. Ik heb in Europa nog nooit iets vergelijkbaars gezien. Wel traiteurs natuurlijk, gespecialiseerd in Franse, Japanse of Italiaanse happen, maar hier heb je alle keukens die je maar kunt bedenken in één winkel bij elkaar. Plus wijn, fruit, brood, echt van alles.
Geen wonder dat die Amerikanen zo belachelijk vet zijn. Alhoewel ik denk dat dat misschien toch eerder van het fantasieloze, afgeraffelde MacDonaldsvoer komt.